Válság

Egy válság margójára....

 

 

Talán mindenki életében elérkezik a pillanat, amikor nehéz sorsfordító időszak következik be... Bizony nehéz időket élünk, mindannyian tele vagyunk, kétségekkel a jövőt illetően. A kor amiben, most élünk különösen alkalmas lelki megpróbáltatásaink fokozására. Az emberi természet, és phszié alapjában véve, nagy teherbírású ezt bizonyítja puszta létezésünk is. Alkalmazkodó képességünk, és technikai tudásunk biztosította fennmaradásunkat és a kihívásokkal szembeni megfelelni tudásunkat is. Napjainkban azonban egyre jobban elharapódzik és szinte koros ragályként terjed az emberekben a lelki kiégettség és a „felesleges vagyok” életérzés.

Valószínű minden kornak voltak hasonló tünetei... Ez a lelki válság. Fiatalok, tele életenergiával, férfiak és nők, idősebbek és már a gyermekek is beszámolnak ilyen természetű problémáikról. Jó, ha beszámolnak és kiderül, mert legalább tudnak nekik segíteni jó szóval, szeretettel, ha kell terápiás kezeléssel. Mégis azt gondolom, hogy az ember saját maga önismerete alapján tud a leghatékonyabban beavatkozni, saját életébe. A legtöbben súlyos hallgatásba burkolódznak, ha valami nagy lelki garamból, vagy megoldhatatlannak tünő próbléma jelentkezik életükben. Elkeseredve magukba zárkózva igyekeznek megoldást találni, kivezető útra lelni.

A külső körülmények malomként darálják le az embert, felőrölve szinte minden tartalékát. Elveszített munkahelyek, az egzisztencia megszűnése, ezzel párhuzamosan az anyagiak elapadása. A társtalanság, a csalódottság a meg nem értettség és még végtelen a sor..  Ezek végül oda vezetnek, hogy az ember nagyon komoly lelki válságba kerül. Elapad a küzdeni tudása, apátiába süllyed, és befelé nyeli a könnyeit. Úgy érzi ő kívül rekedt egy körön és régi helyére már nincs lehetősége, ereje visszatérni. Természetesen mindenkiben sokkal több az erő a vitalitás, mint azt gondolná. Ez az erő izzik, mint parázs a hamu alatt és arra vár, hogy szikrát kapjon.

Nézzük mit is tehetünk egy mélypont egy kiégés egy lelki válság idején? Mik azok az eszközök, amik korlátlanul rendelkezésünkre állnak, ennek az állapotnak a mielőbbi felszámolására.

Első sorban a hitünk, és itt most nem az isten hitre gondolok, de sokak számára az is nagyon fontos lehet, hanem inkább az életbe vetett hitünkre gondolok közvetlenül ezután a testünk kövezkezik, amit semmiképpen nem hanyagolhatunk el. Továbbra is táplálkozzunk megfelelően, gondoskodva a vitaminok és minden más a szervezetünket működtettető összetevő helyes arányú beviteléről, fogyasztásáról.

Törekedjünk minden zavaró a nyugalmunkat veszélyeztető dolog kiiktatásáról, például ne hallgassunk hülye híreket, ne nézzünk értéktelen ócska filmeket a tévében és ne lelkizzünk olyan dolgokon amire szemernyi ráhatásunk sincs.

Tartózkodjunk sokat a szabad levegőn, a természetben. Vegyünk erőt magunkon és hívjuk fel régi ismerőseinket vagy barátainkat. Tessék emberek közé menni ez kötelező...

 

Állítsuk át gondolataink frekvenciáját egy másik csatornára. Olvassunk gyerekeknek szóló mesekönyveket, klasszikusokat, de mindenképpen könnyebb hangvételű olvasmányokat, verseket. Vessük be minden fortélyunkat, hogy ne süllyedjünk még mélyebb apátiába. Van egy régi mondás:

 

Az, vagy amit gondolsz.

 

Ezt át lehet, át kell fordítani mély értelmet adni neki és alkalmazni egy fontos törvényt: - ez a vonzás törvénye. Ha sötétben tapogatózunk, akkor a napfényre kell gondolnunk, oda kell eljutnunk. Minél többet gondolunk rá, és persze teszünk, érte annál közelebb jutunk hozzá. Azonban ha sötétben látjuk a világot, akkor sötét erőket vonzunk magunkhoz, ez tuti.

 

- Rendezzük át lakásunkat, dobáljuk, ki ócska kacatjainkat.

- Adjunk teret az újnak!

- Gerjesszünk jó energiákat!

- Hallgassunk lelki frekvenciát emelő minőségi zenét, és ilyent tudó előadót.

- Teremtsük meg új lelki ideánkat, és töltsük meg újra hittel és optimizmussal!

 

- Ha nincsen pénzed, és állandóan ezen keseregsz, őrlődsz ezután még kevesebb lesz.

- Ha nincs barátod, kedvesed és ezért sajnálod magad barátra, kedvesre sosem lelsz.

 

Tekints úgy a világra, mint egy szobára, amit Neked kell berendezni, azt és olyan bútort, szőnyeget helyezel, el benne amilyent Te akarsz. Teremteni tudsz, erre születtél megvan rá minden képességed! Vedd észre a világ bármilyennek is látszik, a Te lehetőségeid otthona egy színpad ….

 

Ne keseredj el, ha valami nem sikerül elsőre! Próbáld újra és újra!

 

Tudom, mindenki lehet kiszolgáltatott rossz élethelyzetben.. de ha nem próbál lelke minden erejével küzdeni, és minden, de minden lehetőséget kihasználni sorsa javítására. Akkor elveszett  a sors  a tét. Akkor, hogy úgy mondjam nem ad lehetőséget az ember magának, és Istennek hogy meggenerálja azokat az erőket, energiákat, amelyek segítségével kijuthat a bajból. Higgyél magadban és Isten is megsegít-, tartja a mondás és ehhez nem nagyon lehet mit hozzátenni.

A Titok abban áll, hogy a jót kell keresni a fényt. Megmutatni, hogy bennünket nem lehet csak úgy legyőzni, van tartásunk. A lelki válság egy keserű lecke. Túl lehet és túl  is kell élni. Még dolgunk van az életben.

Más dolgunk van az életben.....Sokan azt gondolják, hogy nincs erejük megtenni ezeket a lépéseket, éppen ezért és a külső körülmények hatásai miatt vannak válságban. Azért küzdjetek, ne adjátok fel !

 

*