Napjainkban minden eladó, a szupermarketek  élelmiszer polcai roskadoznak. Nem gyözzük a fejünket kapkodni az ilyen olyan müzlitől, pehelytől stb. Van abban egy jókora igazság, hogy mindig  érdemes a kályhától elindulni,  esetünkben ez praktikusan annyit jelent, hogy amennyire lehetséges zárjuk ki életünkből a mesterséges pepülét.

 

A természet megalkotta a saját isteni patikájában a legtökéletesebb csemegéket amelyek romlatlanul a maguk ősvalóságában ma is változatlanul és manipuláció mentesen a rendelkezésünkre állnak.

 

 

EGYÜNK MAGOKAT! 

 

Ezek közül az értékes édenkerti eledelekből ajánlok most egy párat jó szívvel. Tudva, hogy fogyasztásuk javunkra szolgál. Mindenkinek jó étvágyat kívánok....

 

     

 Dió

Perzsiából és Közép-Ázsiából származik. Gyorsan növő, hosszú életű fa. Maga a termés telítetlen zsírsavakat juglont és hidrojuglon glikozidokat tartalmaz, valamint más keserűanyagokat, cseranyagot, C vitamint, nyomokban illóolajat, inozitot is megtalálhatunk benne és vértisztító hatású. A  dió levél naftokinon származékokat (juglont), cserzőanyagokat (ellágsav-származékokat), flavonoidokat, illóolajat tartalmaz.

 

     

Mogyoró

A nyírfafélék (Betulaceae) családjának tagja főleg Európában és Nyugat-Ázsiában gyakori. A mogyoró valódi vitaminbonba megtalálható benne: E, B, és D vitamin valamint a folsav. Gazdag vasban és kálciumban, megtalálható benne még az értékes réz, cink, magnézium és szelén, is, fehérje és rosttartalma kiemelkedő. Káliumtartalmának köszönhetően jó vértisztító, Kevés illóolajat, cseranyagot, palmitinsavat, flavonoidokat, klorogénsavat, taraxaszterolt,  és béta-szitoszterolt tartalmaz.
     
Földimogyoró

Őshazája Dél-Amerika, de mamár szinte mindenhol megtalálható. Magas olajtartalma miatt, főként olajnövényként termesztik. Nagy mennyiségben tartalmaz telítetlen zsírsavakat, vitamin, rost, és ásványi anyag tartalma sem utolsó, gazdag B1- és B2- E-vitaminban.

     
Pisztácia A Nyugat-Ázsiában őshonos elterjedt fa. A pisztácia kiemelkedően sok vasat és káliumot tartalmaz emellett jelentős magnézium és réz tartalma van, valóságos arginin raktár, mely fontos szerepet játszik a szervezet anyacsere folyamatában.
     

Mandula

Őshazája Ázsia. Két változata ismert szigorúan csak az édes fajtájú és belsejűt fogyasztjuk. Kitűnő fehérje, növényi rost és telítetlen zsírsavforrás, de vitaminokban (B1, B2, B6, E), ásványi anyagokban (foszfor, kálium, kálcium, magnézium) és nyomelemekben (vas, mangán, cink) is bővelkedik.
     
Tökmag A tököt Amerika felfedezésének köszönhetjük manapság olaját nem csak szabadforgalmú gyógyszerként, de a népi gyógyászatban is gyakran alkalmazzák, értékes zsír és fehérjeforrás. Kálium E-, F, B1- é B2-, D-vitaminban, gazdag. Alpha, Béta tocopherolban, valamint a szelén, cink és rézben is. Már őseink is tudták, hogy nagyon jó a férfi szervezetnek különösen a prosztatára van jó hatással.
     
Napraforgó

Peruban és Mexikóban őshonos az amerikai indiánok által már régóta termesztett növény. A napraforgó mag 47 százalék olajat tartalmaz, és annak 65 százaléka esszenciális olaj, E vitaminban rendkívűl gazdag tehát a test számára nélkülözhetetlen.

     
Lenmag

A len a lenfélék (Linaceae) családjába tartozik. A növényt rostjáért és olajos magjáért termesztetik. A lenmag zsíros olajat és olajsavak keverékét tartalmazza valamint fehérjét, és cianogén glikozid keveréket tartalmaz. A lenmag 35% -ka zsiradék aminek 72%-a esszenciális, a szervezet számára nélkülözhetetlen. Gazdag A-, B-, C-, D- és E-vitaminban.