Az álom

 

 

 

Kétségtelen az álom furcsa természete. Megszámlálhatatlanul sokan foglalkoztak azzal, hogy mi is valójában az álom. Az ember mindig rácsodálkozik és kíváncsian áll ez előtt az élmény előtt, amit saját álmai jelentenek. Az álmok nagy része feledésbe merül és felébredésünkkor a legtöbbször csak kis részére és arra is csak pontatlanul vagyunk képesek  emlékezni.

 

- Mi is valójában az álom?

- Milyen tényezők hatására jön létre?

- Mi lehet az igazi szerepe?

- Melyik dimenzióban vagyunk, mikor álmodunk?

 

Izgalmas kérdések, de ezekre a kérdésekre jelenleg senki se tudja a pontos választ, feltételezések, és különböző tudományos vagy áltudományos magyarázatok vannak.

 

 

A kutatásokból annyit biztosan tudunk, hogy az álmodás természetes folyamat, mely minden embernél alvás közben jön létre. Egy átlagos alvás 8 óra, ez alatt többször álmodik az ember úgynevezett Rem - fázisok alkalmával. Kísérletek bebizonyították, hogy az agy ilyenkor "alfa" hullámokat termel. Azt a személyt, akit ilyenkor álmodás közben, felébresztenek, az esetek többségében  jól emlékszik az álmára. Az álmok tartalmát sok tényező befolyásolhatja. Az álom függ egyrészt az adott környezettől, ahol éppen alszunk. Egyáltalán nem mindegy, hogy otthon a megszokott ágyunkban, biztonságban, nyugodtan alszunk vagy, valahol idegenben. Függhet más környezeti hatásoktól, a hangoktól, a fényektől amelyek alvás közben érnek minket, de attól is, hogy a következő nap milyen események várnak ránk. Ezen kívül még valószínűleg számtalan dolog befolyásolhatja, amelyekre nem is gondolunk.

 

Az álom természete

Az álmokról általában

 

Az álmokat nagyon nehéz hűen visszaadni, egyrészt képi anyaga, másrészt, szimbolikája, és illékony természete miatt. Az apró lényegtelen részletnek is fontos szerepe lehet, az álmok "megjelenése" bizonyosan függ az egyén vizuális és audiovizuális képességeitől. Van, aki színesben, van aki fekete - fehérben látja álmait és van aki "hall" is álmodás közben.

A pszichológia már régen foglalkozik az álom elemzésével, de ez nem olyan egyszerű, mint amilyennek látszik. A megoldás az egyén életében van elrejtve, és annak minden kis mozzanatának lehet jelentősége. Azt kiválasztani, hogy melyik álomban, minek, mekkora és milyen jelentősége, van csak egyes esetekben lehet tudni.

 

 A pszichológusok  véleménye szerint álmaink gazdag lehetőséget nyújtanak arra, hogy a behatoljunk  saját lelkünk mélységeibe, és így ismerjük meg magunkat még alaposabban és ebben van jókora igazság. Az a személy, aki megtanul emlékezni az álmaira, sokkal jobban megismerheti önmagát. Ha életünkben jelen van egy nehézség egy probléma, és megoldása nagyon fontos számunkra, akkor hosszú ideig gondolkodunk rajta. Számtalan változatot végig elemzünk, gyötörjük magunkat vajon mi tévők legyünk?

Aztán egy átálmodott éjszaka után, amikor reggel felébredünk, csak a fejünkre csapunk ezt mondván: "Hogy ez eddig nem jutott eszembe!"

 Kutatások szerint az alvás idején az agy működése legalább annyira átrendeződik, mint a szervezet egésze. Az agy bizonyos részei intenzíven működnek, míg a test egyéb szervei aktív pihenésen esnek át. Logikusan következik, hogy agyunk azokat az információkat rendezgeti, dolgozza fel melyeket a nap folyamán szereztünk. Az a számtalan álomelemzés, melyet a kutatók végeztek, arra enged következtetni, hogy az a "látszólagos" zagyvaság, ami álmainkban szerepel, nem lehet más, csakis az információk rendezése, lelki folyamatok megnyilvánulása. Az álmok gyorsan válthatják egymást anélkül, hogy bármiféle összefüggés lenne köztük. A probléma abban áll, hogy az álom megfejtése, különös feladat. Ebben segítséget nyújthatnak különböző módszerek, álmoskönyvek, amelyek egy sablon mintájára próbálnánk minden álmot megfejteni.

 

Az érem másik oldala

Az álmaid megértése önmagad megismerése

 

 

Vannak bizonyos szimbólumok, amelyek általában minden embernek ugyanazt jelentik álmaiban. Ezeket mindenképp érdemes alaposan megismerni, hogy életünk értelmezése könnyebb legyen, hiszen így közelebb kerülhetünk valós  hétköznapi problémáink feltárásához. Azonban ez csak a jéghegy csúcsa.

 

Álmaink ugyanis a  sorskérdéseinkben személyre szabottan csak nekünk  érthető fontos üzeneteket hordozhatnak, bár képi világuk leginkább Aliz csodaországban való utazásához hasonlít legjobban. A spirituális világ leginkább képi analogikus megjelenítést használ ez egyben törvényeinek  legfőbb kifejezés módja is. E szimbólum rendszernek sajátossága a rejtjeles üzenetek küldése a tudatunk számára, amelynek képesnek kell  lennie ennek a kódrendszernek a feltörésére. Ez azonban nem megy máról –holnapra. Az álmainkban felmerülő képek már az ősi időkben szimbolikus értelmet nyertek. S hogy miért? Mert a tartalom, amit hordoznak a lélek legmélyebb legtisztább forrásából táplálkozik.  Az ezoterikus filozófiákban az álmok fontos jelentőséggel bírnak. Elfogadott az a nézet, hogy a lélek vagy spirituális mesterünk így üzen nekünk, sorskérdéseinkben segítséget nyújtva.

 

Most szeretnék valami nagyon fontosat megírni nektek kedves olvasóimnak. Bizonyára sokan voltak, (voltunk) már úgy álmukban, hogy repültek. ilyenkor úszunk, lebegünk a térben, de ha kedvünk tartja el is rugaszkodhatunk, és bármilyen magasra eljuthatunk. Felűről látjuk a dolgokat hihetetlen helyváltoztatásokra vagyunk képesek ennek a bizonyos úszómozgásnak a segítségével. (Ezt  az álmot, álomkutatók gyakran  tévesen a boldogság életünkben megjelenő tényével azonosítják) Ennek az álomnak, valójában, ha valaki  már megtapasztalta a megmondhatója, hogy van egy varázslatos utóélete. Ezt az álmot követő napokban  ugyanis az ember szinte sebezhetetlenek érzi magát, és sajátosan szemléli a világot magabiztos és derűs lesz. A legfurcsábbnak az tűnik, hogy erre az álomra ellentétben a többi álmommal, mindig emlékezni fogunk és nem felejtődik el. A nagy titok kulcsa ez, kevés kivétellel ezek az álmok egy spirituális lépcsőfokra való feljutást jelképeznek, amely már bekövetkezett, vagy a nagyon közeljövőben megvalósul. Bárki életében ilyen típusú álom megjelenik és átéli mindig élénken vissza tudja idézni, az álomban történteket és azt az érzést ami ezt kísérte.

 

*

Hol vagyunk álmunkban?

 

A fenti kérdés megválaszolása igencsak igénybe veszi fantáziánkat. Itt arról van szó, hogy bizonyos nézetek szerint az ember lelke az álomban, vagyis amit úgy élünk meg, mint álom, valójában, ha nem is minden alkalommal, de néha elhagyja a testet. Ilyenkor egy másik létsíkra távozik és ott tényleges történések alanyává válik. Az álomkutatók ezt egyszerűen képtelenségnek tartják, hiszen a testre rögzített elektródák pontosan detektálható agyi és egyéb szervi működéseket mérnek.

 

A kérdés már csak az, hogy valójában a lélek nélkül a test önmagában funkcionálhat e?

Vajon az ekkor hasonló állapot  mint a kóma?

 

Innentől kezdve aztán kérdések egész sora vetődhet fel. Kezdve attól, hogy  van e az embernek valójában lelke?

Én ezt a kérdést itt és most nyitva hagyom, csupán azért, hogy teret adjak e sorok olvasóinak a téma tovább gondolására…..

*

 

Természetesen vannak más szimbolikus jelentéssel bíró fontos gyakran előforduló képek álmainkban, íme, néhány:

 

Állatok


A saját tulajdonságainkat szimbolizálják. Ha álmunkban egy állatot látunk, az általában egy tulajdonságunkra utal, mintegy behelyettesítve minket.

 

Halál


Majdnem minden halállal, vagy temetéssel kapcsolatos álmunk valamilyen változásra utal, mégpedig általában jelentős és hirtelen változásra akár az életünkben, akár a hangulatunkban. Az ilyen típusú álmok jelenthetnek félelmet is bizonyos változásoktól, vagy a haláltól, hiszen a legkomolyabb változásnak természetesen a halált tekintik az emberek. Mivel a halál motívumának megjelenése az álmokban jelentős változásra utal, ezért nem érdemes figyelmen kívül hagyni. Előfordul olyan is, hogy ez a motívum valamilyen fenyegetést, vagy ténylegesen az elmúlást szimbolizálja. Azért a legtöbb esetben nem erről van szó, ezért ne essünk kétségbe, ha ilyet tapasztalunk, csak türelmesen gondoljuk végig és elemezzük a jelentését.

 

A víz


A víznek az álomban számtalan jelentést tulajdonítanak. Általános jelentése a lélek szempontjából pont annak tisztaságát jellemzi, az álomképben megjelenő víz állaga szerint. Piszkos víz például: tisztátalanságot, hamis szándékot, bajt jelöl.

 

Az óra

 

Általában figyelmeztetés az idővel való gazdálkodás, és események feltartozhatatlan mivoltára utal, de felszólíthat a pihenés fontosságára is.

Nem elhanyagolható az a tény sem hogy, tartja magát az a szemlélet nem alaptalanul, hogy mikor álmodunk lelkünk, külön válik testünktől. Visszatér természetes közegébe az

 

Tűz

A tűz, amikor hatalmas lángokkal, ragyogva lobog, nagy szenvedélyt és érzéki vágyat jelent. Valami új születését és ötleteinket megvalósulását jelentheti. Ha kialszik, ez azt jelképezi, hogy régóta tervezett dolgaink mégsem fognak sikerülni.