Kristályok

 

Már a régi korok hajdan élt emberei is nagy becsben tartották a szép színes tarka köveket, ha bele botlottak fényesen szikrázó kristályokba rögtön haza vitték és imádták. Elbűvölte őket nem csoda. Először csak gyűjtögetni kezdték majd csereberélni egymás között. Lassan kialakult a kristályok kultusza, varázserőt tulajdonítottak nekik. A sámánok már tabuként tisztelték és hatalommal ruházták fel őket. A szertartásokon használták ez számos babona és mágikus történet kialakulásához vezetett. A kristályokat fontossága tehát megnőtt. Az ókorban például már meghatározó szerepet játszott nem egyszer háttérbe szorítva a pénzt. Egyiptomban gazdag fáraók és előkelőségek férfiak és nők egyaránt hódoltak a kristályok és drága kövek ékszerek kultuszának. Díszítették használati tárgyaikat és persze önmagukat is általuk. A drágakövek és a nemes fémek belső szépsége mindig is arra indította az embert, hogy ezekből ékszert készítsen, mindenki valamilyen különleges, egyéni ékszerre, talizmánra vágyott. Az, amulettek ékszerek kristályok mágikus hatalma megvédi viselőjét minden bajtól és még szerencsét is hoznak vallották. Az ásatások során a régészek sok sírban drága az akkori korban nagy részletességgel kidolgozott, elkészített ékszereket drága köveket találtak. Beléjük vésve, vissza-visszatérő asztrológiai és más hiedelmi jeleket véstek, ezzel is erősítve, megnövelve az ékszer erejét. Egy- egy kristályhoz az évszázadok folyamán egyre több és több tulajdonságot rendeltek és ez a hiedelem a mai napig fen maradt, virágzik és él. Ez tükröződik például születési dátumunknak megfelelő állatövi jegyek alapján kiválasztott kövek viselésének divatjában is. A történelem folyamán, nyomon követhetjük a változó drágakő felhasználási divatot. A kristályok fontossága tehát az emberiség szempontjából kulturális, gazdasági később pedig technológiai téren is nagyon jelentős. A mítoszokba burkolt kristályok felhasználása a mai korunkban önálló iparággá nőtte ki magát és egy sajátos világszemlélet is takar nem is beszélve arról, hogy sok százezer ember megélhetését biztosítja szerte a világban. Az ősember kova kövétől, eljutottunk a tökéletesre csiszolt gyémántokig, kvarc kristályokig. A kristályos anyag ma már nélkülözhetetlen a gazdaságban és a tudomány szinte valamennyi ágában. A számítógépekben szilícium lapkák, fogadják, tárolják és továbbítják az információt.

 

 

A kristályok misztériuma.

 

A jövendőmondás a kristály gömbből ugye mindenkinek ismerős? Sok ember hord magánál valamilyen kabalát, köztük általa becsben tartott kristályt. Ha megkérdezzük, őket miért teszik, azt felelik, mint a régi korok emberei, mindenki ésszerű praktikus feleletet ad. Még olyan véleményt is hallani, hogy például:” ha velem van sebezhetetlennek érzem magam és megnő az önbizalmam”.

 

Most pedig nézzük a tényeket.

 

A teremtésben (UNIVERZUMBAN) kivételnyikül minden létezőnek van csak reá vonatkozó jellegzetessége, ilyen például a rezgés. A föld is élő szervezet és neki is van rezgése és a rajta megtalálható összes anyagi és szellemi dolognak. Így nekünk, embereknek is. Ezt már az ős generációk tagjai is tudták, de felismerték a kristályos anyagok rezgési tulajdonságait is. Sok feljegyzés, dokumentum tanúskodik arról, hogy betegségek csaták, járványok idején minden kultúrában használták a kristályokat, varázsköveket az arra rászorulok körében. Bizonyos testrészekre vagy közvetlen a beteg teste mellé kristályokat, drágaköveket helyeztek.

 

Ma már ennél sokkal többet tudunk a kristályok gyógyító „működő mechanizmusáról” De mi is történik valójában ha egy adott kristályt egy megfelelő energia hiányos helyre teszünk az emberi szervezetben, vagy ha lelkünk megerősítésére „vigasztalásra” vágyik.

 

Abban talán mindannyian egyetértünk, hogy a gondolat hatékony gyógyító eszköz. A gondolat az energia, nem megmagyarázott alakja, de tulajdonképpen információ is. Valójában a kettő keveréke. Most talán sokan megkérdezik, hogy jön ide a gondolat fogalma. A válasz pedig egyszerű. A kristályok is rezgéseik által információkat közölnek velünk. Ezeket az információkat a teremtő kódolta hajdanán a teremtés folyamata közben a kristályokba és megkérdőjelezhetetlen alapigazságokat tartalmaznak a föld ideális állapotát illetően. Vagyis a kristálytudat emlékszik a föld természetes még egészséges aurájára, és az adott kristály terméseztessen a rá jellemző jellegzetességek megtartásával olyan rezgéseket bocsájt ki, ami igyekszik vissza állítani ezt az ideális, tökéletes állapotot.

 

Csakráink és szervezetünk aurája nagyon jó vevő, a kristályok által kibocsátott rezgések elnyelésére. Tehát a kristály és szerveztünk ( csakráink) képesek intelligens kommunikációra. Természetesen ezek a rezgések sok félék lehetnek, hiszen minden szervünknek más-más rezgése van, ezért tehát sokféle kristályt használhatunk de mindig olyant ami az adott esetben éppen a legideálisabb. Az e témához kapcsolódó irodalomban fellehető milyen bajra milyen kristály a leghatékonyabb gyógyszer. Kivétel a hegyikristály mivel ez talán az egyetlen olyan egyetemes „kő” ami képes az egész szervezetünket lelkünket is beleértve harmonizálni.

 

Ha valaki már tartott a kezében igazi hegyikristályt az tudja mire képes. Jó pár évvel ezelőtt, az akkori mesterem megajándékozott, kaptam tőle egy ilyen mester kistályt. Hát mit mondjak, szinte hihetetlen ereje van. Ha hegyével a tenyerem felé fordítottam, kis idő elteltével, bizsergető érzést éreztem, majd ez az érzés erősödött és pontszerű szinte szúró „fájdalmat” keltve koncentrálódott a tenyerem közepén, később pedig szétáradt bennem a derű és a nyugodtság.

 

A kristályok vásárlása és „karbantartása.”

 

Gyógyító kristályt nem lehet véletlenül vásárolni, csak akkor fog bennünket jól szolgálni, ha körültekintően járunk el. A kristály kiválasztása nagy odafigyelést és alaposságot követel meg. Törekedjünk nem elhamarkodottan, inkább megfontoltan vásárolni. Ha eldöntöttük mit és mire kérdését, bár már ez sem könnyű feladat, akkor: pl egy rózsakvarc, vagy egy hegyikristály esetén: Viszonylag nagy,  egészséges, ép, színeiben határozott, rá jellemző darab legyen. A hibás, töredezett, repedezett példányokat könnyen megismerjük, ezeket mellőzük! Vegyünk a kezünkbe, több darabot azok közül, amik már átestek a  szemünk rostáján.  Közben figyeljük magunkat, mi történik: ha érzünk valami lágy áramlást, vagy tenyerünk bizsereg, furcsává válik esetleg melegséget érzünk, akkor jó esély van rá, hogy megtaláltuk amit kerestünk. Azonnal azonban ne vásároljuk meg! Kérjük meg a kereskedőt, hogy tegye félre nekünk egy külön helyen a többi kristálytól, ezt legtöbben szívesen megteszik. Ha másnap is érezzük ezeket a jóleső érzéseket, ha a tenyerünkbe vesszük, akkor már biztosak lehetünk a döntésünk helyességében bátran kifizethetjük.

Otthon érdemes a kristályt legalább három percig hideg folyócsap víz alá tartani, hogy távozzanak róla idegen energia minták. Egy jól kiválasztott kristály örökké a barátunk marad, nem csalódhatunk benne. Visszatérve a tisztítási folyamatra akadhatnak olyan kövek, kristályok melyek nem szeretik a vizet. A szakirodalomban érdemes megnéznünk, hogy az éppen megvásárolt példányunk milyen törődést igényel és annak megfelelően járjunk el....

 

*

 

Az alábbiakban természetesen a teljesség igénye nélkül felsorolásra kerül néhány fontos kristály és azok hatásköre.

 

Hegyikristály: Neve a görög jég szóból ered elvétve szokásos víztiszta kvarcnak is nevezni. A hegyikristály a szó szoros értelmében univerzális tulajdonságokkal bír: Mesterkristály. A legáltalánosabban használható minden bajunkra. Az egyensúly, és a tisztaság jelképe. Remekül lehet vele csakrákat harmonizálni, segít meditálni. A gyógyító folyamatok közben felerősíti más kristályok hatását.

Csakrái: Minden csakrára jó hatást fejt ki, de ez különösen a koronacsakránál javallott.

 

Achát: A biztonság, a szilárdság az eltökéltségben nyugvó kiegyensúlyozottság és az önbecsülés kristálya. Megnyugtatja a testet, lelket belső békét teremt.

Csakrái: Gyökér és torok.

 

Akvamarin: Önkifejezés és a bátorság köve. Általában a lélekben megbúvó félelmek oldására használják, mert jelentős mértékben csillapítja és oldja a szorongást és a stresszt. Segít az aura megtisztításában és javítja az alkotóképességet.

Csakrái: torok

Ametiszt: Hangsúlyozottan spirituális kristály. Segíti a tudatosság az önmegismerés folyamatát lelki szinten elnyeli a tagadást.  Jelenléte kiváló meditációt, elmélyülést, harmóniát, biztosit. Segíti az alvást minőségét.

Csakrái: Harmadik szem, korona.

 

Citrin: Családbarát kristály. Véddi emberi kapcsolatrendszerünk, egészét beleértve a család a barát és a munkatársi kört is. Növeli a nyíltságot és a fizikai állóképességet. Tisztítja a lelki szennyeződéseket.

Csakrái: hasi és

Holdkő: Tipikus női rezgése van, feltárja a női vonásokat. A női havi ciklus idején javítja és erősíti a hormonháztartás egyensúlyát. Nyugodtságot és harmóniát sugároz. Lecsillapítja az érzelmeket. Felerősíti megérzéseinket és a tudatalattit tudatosítja.

Csakrái: Has és nemi szervek környéke, szív.

Rózsakvarc: Az anyagba öntött megtestesült és mindent befogadó önzetlen tiszta szeretet kristálya ez a rózsakvarc.   Rezgéseinek jellege előremutató, vigasztaló és békés. Segít testünk, lelkünk megtisztításában.  Rendezi szervezetünk folyadékháztartását elsősorban a szennyeződések megtisztításával.

Csakrái: Szív, gyökér és napfonat.

Tigrisszem: A belső erő köve. A földön a hétköznapi élethelyzetekben előforduló helytállásunkat segíti. A kihívásokra való megfelelés és az összpontosítás a jin – jang energiák egyensúlyának belső mestere.

Csakrái: gyökér, és napfonat

 

Türkiz: Feltáró kristály.  Rezgéseivel a világos beszéd, a megértés az öntudatosság képességét vetíti belénk. Az igazi célok az élet feladat megtalálása felé vezet bennünket.

Csakrái: Torok